Een aangenaam binnenklimaat door zonwerende folie

Een aangenaam binnenklimaat door zonwerende folie

Last van de zon door de ramen? Maak kennis met zonwerende raamfolie!

Een aangenaam binnenklimaat tijdens de warme zomerdagen? Grote kans dat ook bij jouw bedrijfspand geregeld het zonnetje naar binnen schijnt. Heerlijk, maar soms ook vervelend. Zo kan de zon kan de temperatuur binnen je pand flink laten oplopen, interieur laten verkleuren of houdbaarheid van producten verminderen. Met zonwerende raamfolie kun je al deze problemen in één keer oplossen! In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over zon- en warmtewerende folie.

Hoe werkt zonwerende folie?

De straling van de zon bestaat uit warmte, Uv-straling en licht. Via glas vind deze straling gemakkelijk zijn weg naar binnen. Zonwerende folie vormt een schild welke de warmtestraling, lichtinval, en Uv-straling weert. Zo reguleert de folie de temperatuur, wat zorgt dat het In de zomer koel blijft in jouw bedrijfspand.

In de winter is het effect andersom; door de folie ontsnapt er namelijk ook minder warmte door de ramen. De isolatiewaarde wordt tot wel 41% verbetert. Je bespaart op energiegebruik en dat is naast goed voor het milieu ook goed voor je portemonnee!

Afhankelijk van het type folie dat je kiest worden de verschillende elementen uit de zonstraling in verschillende gradaties. Zo bestaan er folies met een hoge UV-wering, of juist een hoge warmtewering. Afhankelijk van de gewenste functionaliteit en uitstraling is er altijd een meest geschikte folie.

werking zonwerende folie warmtewering UV-wering

Verschillende soorten zonwerende raamfolie

Er zijn tientallen verschillende soorten zonwerende folie. Allereerst maak je een keuze tussen interieur- en exterieurfolie. Ook wel zonwerende folie om aan de buitenzijde aan te brengen en een variant geschikt voor de binnenzijde.

Daarnaast wordt onderscheid gemaakt in 3 soorten uitstraling. Hoeveel warmte en licht wordt tegengehouden is afhankelijk van het soort tintfolie. De drie soorten kennen specifieke eigenschappen:

  • Transparant: maakt jouw raampartij minder spiegelend. Transparante folie heeft UV werende en energiebesparende eigenschappen;
  • Getint: in een licht, middel en donker getinte variant. Ook in verschillende kleuren te verkrijgen. Getinte folie behoud meer doorkijk dan spiegelende folie. Hoe donkerder de tint, hoe hoger de functionaliteit
  • Spiegelend: in licht-reflecterend (Spiegel 50), middel-reflecterend(Spiegel 70) en donker-reflecterend (Spiegel 80). Spiegelende folie geeft minder tot zelfs geen doorkijk van buiten naar binnen. De folie wordt dan ook vaak ingezet als privacyfolie. Let op: spiegelfolie heeft in het donker een omgekeerde werking. Je ziet dan vrijwel niets vanuit binnen en juist wel vanaf de buitenzijde.

Zonwerende folie plakken: Buitenzijde VS binnenzijde

Vaak is het makkelijker om zonwerende folie aan de binnenzijde te plakken. Zo heb je geen steiger of zelfs hoogwerker nodig om bij de raampartij te komen. Bovendien wordt interieurfolie niet blootgesteld aan weersomstandigheden en is de levensduur hierdoor langer. Toch adviseren wij in vele gevallen toch om te gaan voor exterieurfolie. Dit omdat bij interieurfolie de warmte al in het glas zit en de werking hierdoor niet optimaal is.

Een andere reden om te kiezen voor exterieurfolie is dat sommige ramen niet geschikt voor interieurfolie. Bij HR++ glas of hoger kan het zo zijn dat interieurfolie thermische breuk veroorzaakt. Je kunt zien welk type glas je hebt door te kijken naar de firma stempel op het aluminium tussen het glas. Ook kun je in het donker een aansteker dichtbij het glas houden. Als een van de 4 vlammen een andere kleur heeft dan is het glas warmtewerend isoleerglas en wellicht dus niet geschikt.

Anti-verkleuring door UV-werende werking in de folie

Een andere reden om zonwerende folie aan te brengen is UV-wering. Zo behoudt zonwerende raamfolie de kwaliteit van alles wat er in jouw bedrijfspand aanwezig is. Dit omdat sommige folies tot wel 98-99% van de ultraviolette straling tegenhouden. De UV-werende werking zorgt ervoor dat verf, hout en textiel niet verkleurt en dat textielvezels niet bros of breekbaar worden. Maar ook etenswaren blijven langer houdbaar, wat super handig is voor winkels die voedingsproducten verkopen.

Voorbeeld: raamfolie houdt het vers

Bij bedrijfspanden waar versproducten worden geproduceerd of verkocht is raamfolie met een hoge UV-wering een goed alternatief. Zo ook deze warmte- en UV-werende raamfolie voor Bakkerij Jonker. Bij het bakkerij gedeelte is warmte- en UV-werende folie geplakt. Deze folie (Sungard Nova 70) blokkeert het zonnetje en beschermt zo het brood.

Voor een bakkerij is Sungard Nova 70 aangebracht. Zo blijft het brood kakelvers!

Voorbeeld: Spiegelfolie voor kantoorpanden

Iedere folie kent specifieke eigenschappen. Neem bijvoorbeeld deze spiegelende folie Optivision Reflective 5, een veel gebruikte zonwerende folie voor kantoorruimtes. De folie zorgt voor een UV reductie van 99% en een schittering reductie van 91%. Door de folie blijft het koel en heb je geen last van schittering op beeldschermen. Ook wordt er door de folie privacy gecreerd.

spiegelend mirror raamfolie zonwerend warmtewerend
Een volledig spiegelende raampartij door Optivision Reflective 5 folie

‍‍‍

Welk type zonwering is voor mijn bedrijf het meest geschikt?

Afhankelijk van jouw wensen ontstaat er vaak een winnende optie. Wil je minder inkijk door je ramen, biedt een spiegelende folie uitkomst. Kraak helder uitzicht zowel vanuit binnen als buiten? Kies dan voor transparant folie! Of juist meer privacy creëren? Kies dan voor spiegelfolie! Ook jouw type ramen zijn bepalend in de keuze. Zo zijn niet alle typen raamfolie te plakken op HR++ (isolerend) glas, en dienen sommige folies geplaatst te worden aan de buitenkant in plaats van de binnenkant.

Kortom, zonwerende raamfolie kent vele voordelen!

  • Het verlaagt de temperatuur tot wel 8°C;
  • De isolerende eigenschappen zorgen voor energiebesparing; 's zomers koel en 's winters warm;
  • Door UV-filters blijft de kleur van meubilair in tact en wordt houdbaarheid bevorderd;
  • Het zorgt voor minder reflecties en schittering op TV- of computerschermen.
  • Zonwerende folie kan ook ingezet worden als privacyfolie

Vrijblijvend advies op locatie?

Ben je overtuigd en wil je zonwerende folie aanbrengen op je pand? Wij adviseren je graag welke zonwerende folie het beste bij jouw ramen past. Hiervoor komen wij graag bij je langs om een blik te werpen op je raampartij en de gewenste effecten door te nemen. Vul het contactformulier in voor een vrijblijvende offerte of adviesgesprek. We reageren snel, altijd!

zonwerende folie kantoor ramen beplakken warmtewerend
Zonwerende raamfolie; privacy creërend en effectief!

Meer privacy door raamfolie? Bekijk onze pagina over privacyfolie!

Vraag een offerte aan

Meer blogs

Reviews van onze klanten

Onze onafhankelijke reviews worden verzameld via:

NEEM #CONTACT MET ONS OP!

Laat ons weten wat je wensen zijn en we maken, geheel vrijblijvend, een offerte op maat met een ontwerp op schaal. Zo krijg je een goede eerste indruk van het uiteindelijke eindresultaat.

Zo af en toe op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze NWSbrief. Geen zorgen, wij houden ook niet van spam :)

Offerte aanvragen

Dank je wel! Je aanvraag is ontvangen. We nemen spoedig contact op.
Oops! Er ging iets mis met het invullen van het formulier
Neem #contact met ons op!

Meer informatie of direct een prijs nodig? Bel of mail ons!

Daag onze signmakers maar uit!

Bel direct op dit nummer

Selina Free D Sign