Zo zijn we sinds kort geheel zelf voorziend als het om ons hoofdkantoor en onze werkplaats gaat. Maar liefst 180 zonnepanelen zorgen voor genoeg groene stroom om ons te voorzien van ruim voldoende elektriciteit. Gasloos dat zijn we ook, een warmtepomp doet zijn werk en goed ook.
Maar ook bij de keuze voor de printers waarmee we werken, de materialen die we gebruiken en het afval dat we produceren maken we doelbewuste keuzes die zowel goed zijn voor ons milieu, als voor de kwaliteit van ons werk. We zijn altijd alert op duurzame productinnovaties in onze reclamemiddelen.
Meer weten? Neem vooral contact met ons op!
Reclasign heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in het verduurzamen van haar huisvesting. De vestiging bestaande uit het kantoor en de productiehal is efficiënt in haar energieverbruik. 180 zonnepanelen zorgen voor genoeg groene stroom om Reclasign volledig te voorzien van elektriciteit. Middels een warmtepomp en een klimaatbeheersingssysteem is Reclasign volledig gasloos en energieneutraal. De verduurzaming van de huisvesting heeft tot op heden geresulteerd in een besparing van 34.070 Kg CO₂ en 1.017 geplante bomen.
Reclasign leidt vakmensen op. Het bedrijf werkt nauw samen met diverse onderwijsinstellingen om jaarlijks een zestal (BOL) stageplaatsen te bieden. Deze stageplaatsen worden beschikbaar gesteld vanuit verschillende afdelingen: productie & montage (Allround Signmaker MBO opleiding), de ontwerpstudio (Allround DTP-er en mediavormgever, MBO & HBO opleidingen) en de marketingafdeling (zowel meewerk als afstudeerstages). Ook stelt Reclasign haar bedrijf beschikbaar voor snuffelstages. Een groot deel van de stages lopen uit op een baan. Door deze kweekvijver ontstaat een springplank voor het onderwijs naar het bedrijfsleven!
Het innovatieteam van Reclasign is zeer alert op duurzame innovatie in de markt. Zowel op het gebied van het verduurzamen van de bedrijfsvoering als het product- en dienstenportfolio. Hier houdt het bedrijf haar klanten te allen tijden van op de hoogte. PVC-vrije varianten folie & banners, vlaggen en wanddecoratie gemaakt van gerecyclede PET-flessen en Reboard signing (gerecycled golfkarton) zijn enkele voorbeelden van duurzame alternatieven welke Reclasign momenteel aan haar klanten levert. Door kwartaalmeetings met leveranciers, het jaarlijks bezoeken van vakbeurzen en online platformen blijft het team op de hoogte van ontwikkelingen in de markt.
Machinepark
Met een energie- en inktzuinig machinepark levert Reclasign een bijdrage aan de wereld van morgen. De Agfa Anapurna H3200i LED printer is als nieuwe aanwinst van Reclasign een kartrekker in de duurzame identiteit van haar productie. Deze printer beschikt over ‘Thin Ink Layer’ technologie. In vergelijking met soortgelijke printers is de inktlaag extreem dun, dus beter voor het milieu. Ook werkt Reclasign met UV-inkten welke beschikken over diverse certificaten als REACH compliance, TSCA compliance Greenguard Gold en de EN 71 norm. Door de grootte van de printer is het mogelijk om platen en folies tot 6m2 bij in één keer te printen. Dit biedt mogelijkheden op het gebied van nesting waardoor minder afval ontstaat. Met het slimme machinepark wordt een bijdrage geleverd aan SDG 12.
Wagenpark
Het wagenpark van Reclasign wordt steeds duurzamer. Montageprojecten worden geclusterd in de planning om te besparen op kilometers. Ook heeft Reclasign in 2022 een elektrische montagebus aangeschaft. Dit levert een directe bijdrage aan SDG 11.
Afval & circulariteit
Reclasign streeft zo veel mogelijk naar het minimaliseren van de afvalstromen door afvalscheiding en ketensamenwerking. Hiervoor is een circulariteitsplan geschreven waar de tot zo ver mogelijke opties tot recycling van afvalstromen zijn verwerkt. Dit plan is opgesteld in overeenstemming met de huidige leveranciers, waar de nodige overeenkomsten en certificaten reeds zijn overhandigd. Momenteel wordt het plan (gedeeltelijk) uitgevoerd bij projecten op aanvraag. Het doel voor 2023 is om het circulariteitsplan volledig door te voeren in alle signprojecten. Zo verlaagt de CO2-footprint en wordt circulariteit in de gehele keten bevorderd. Dit levert een directe bijdrage aan SDG 11, SDG 12 & SDG 17. Om de onderstaande informatie aan te tonen beschikt Reclasign over alle certificaten (zie hiervoor het kwaliteitshandboek conform ISO9001). Bovendien wordt er door een afvaldrukpers aanzienlijk minder transport aan afvalverwerking ingelast.
Inkoopzijde
Leveranciers van zowel van aluminium als van kunststof, verkrijgen materialen en halffabricaten uit gerecyclede grondstoffen. Om dit aan te tonen beschikken zij over de nodige duurzaamheidscertificaten. Zo wordt het ingekochte aluminium van voor 75% geproduceerd uit gerecycled post-consumer & postindustrieel afval. Kunststof plaatmateriaal wordt door leverancier verkregen uit gerecycled methyl methacrylaat (MMA) monomeer welke de organisatie verkrijgt via een recycleprogramma van reststromen signbedrijven.
Verwerking
Aluminium afvalstromen worden gescheiden afgeleverd aan een staal recyclingbedrijf waar deze verder verwerkt worden tot grondstoffen. Kunststof plaatmateriaal als acrylaat wordt middels een recycleprogramma verzameld door de kunststof leverancier, wat de keten sluitend maakt. Restmaterialen worden per kunststofsoort worden ingezameld in recyclekratten. Deze kratten worden geclusterd opgehaald door de leverancier. Met diverse leveranciers en afvalverwerkers worden de kunststof reststromen verwerkt tot A-klasse materialen. Overige kunststoffen als folie en stickers worden gescheiden en samengeperst afgeleverd aan de afvalverwerker, deze verwerkt deze vervolgens en biedt deze voor 100% aan voor de productie van nieuwe kunststoffen. Restromen met betrekking tot verlichting als LED-lampen en TL-buizen worden rechtstreeks ingezameld door een recyclebedrijf.
Deze reststromen worden daar direct verwerkt tot grondstoffen. Restafval wordt verbrand in afvalverbrandingsinstallaties. De energie die hierbij vrijkomt wordt gebruikt voor de productie van elektriciteit en het verwarmen van gebouwen.
Verpakkingen
Reclasign minimaliseert haar verpakkingsmateriaal aanzienlijk door twee maatregelen. Montagegoederen worden vervoerd in montageboxen welke bij ieder project hergebruikt kunnen worden. Indien extra bescherming vereist is worden de producten ingewikkeld in doeken en dekens. Producten welke rechtstreeks worden verstuurd zijn verpakt met hergebruikt karton van geleverde goederen aan Reclasign. Reststromen uit verpakkingsmateriaal worden gerecycled. Papier/karton wordt 100% aangeboden voor recycling. Onbewerkt verpakkingshout wordt 100% gerecycled. Het wordt ingezet in de spaanplaatindustrie of voor de productie van transportpallets of als biobrandstof voor energiecentrales.